1. mar, 2018

"Gör varje handling viktig..."

Tänk aldrig att det inte spelar någon roll, det du gör eller tänker! Gör det du behöver göra, men alltid med inställningen att det är ditt beslut och att det finns en anledning till att du väljer som du gör.

Jag minns senast Stockholm begravdes i snö, det kom mer än nu och över en natt förändrades mycket. Att det rådde snökaos var otvetydigt, men vad som var mer svårt att förstå var resultatet av det amerikanska presidentvalet.

Morgonen 9 november 2016 kändes overklig och känslan av att leva i en obegriplig värld var utan tvekan starkare än på länge. Den morgonen sa jag till mig själv att det vettiga och på alla sätt logiska att göra borde vara att promenera till jobbet. Det skulle antagligen ta lite längre tid än vad det skulle göra en mindre snöig dag men alla alternativ var sämre.

Det jag dock insåg var viktigt för mig, det jag absolut måste göra denna morgon, trots att jag visste att det förmodligen skulle få mig att komma försent till jobbet och att det troligtvis var förenat med viss fara och stort besvär, var att ta cykeln.

Jag föstod att de flesta skulle betrakta mig som en idiot som försökte cykla denna kaosdag, men det stod helt klart för mig att det var viktigt att just denna dag stå fast vid övertygelsen om att allt är möjligt och ingenting självklart.

Det handlade inte om något stordåd. Det var något trivialt och ganska korkat, men för mig spelade det roll, detta att inte ringa och sjukskriva mig för att kunna krypa tillbaka ner under täcket och sedan sörja över världen och hur den utvecklas. Jag ville utmana världen denna dystra onsdagsmorgon.

Mycket riktigt kom jag försent till jobbet, men med en känsla av att ha bevisat för mig själv något mycket viktigt, att aldrig ge upp en idé, hur dum och galen den än verkar, om det handlar om något som för mig är meningsfullt. Den dagen var, mot alla  odds, en mycket bra dag. trots att de samtal som fördes ofta handlade om hur hemsk världen är.

Jag tänker ofta på att detta med att ta aktiv ställning för något kanske inte alltid är helt lätt för andra att förstå varför det är viktigt, i synnerhet om det vi gör inte på ett tydligt sätt kan kopplas till ett synbart resultat. Vad jag i tanken når fram till är att det måste få finnas saker som är viktiga i sig själva, också då de är svårbegripliga för andra att förstå, och att detta är sådant vi inte ska kompromissa med.

Vi kan uppmuntra andra till att ställa frågor och på så sätt inleda dialoger i vilka vi kan lära oss båttre förstå våra motiv för hur vi handlar men också se andras perspektiv och på så sätt utvecklas som människor. 

Vad som är centralt är att inse att det spelar stor roll vad vi som individer gör, hur vi talar med andra om det, varför vi gör det och huruvida vi är medvetna om att det påverkar vårt eget och andras liv. Att ta ansvar är att låta bli att påstå att det inte spelar någon roll. Allt du gör är av betydelse. Du är viktig!